Flexibla OLED:ar för fordonsbelysning

OLED bakljus

OLED-tekniken ger helt nya designmöjligheter för ljuskällor och genererar stort intresse bland kunder inom bilindustrin. OLED:ar är platta ljuskällor som uppnår mer likformighet och kan dimmas steglöst och individuellt.

Snabba framsteg inom OLED-teknik

En annan ny och fascinerande egenskap för denna teknik är dess flexibilitet. Förutom konkav och konvex böjning klarar OLED:ar utsnitt i belysningsområdet. Som en del av R2D2-projektet, som stöds av det tyska federala ministeriet för utbildning och forskning (BMBF), genomfördes forskning på flexibla OLED:ar – en helt ny dimension för designers. OSRAM formade flexibla OLED:ar efter tredimensionella moduler från Hella och integrerade dem i bakljus från Audi.

Eftersom flexibla OLED:ar består av tre individuellt styrbara och dimbara segment, behöver de inte några reflektorer, ljusstyrningar eller liknande optik för att kunna ses från alla vinklar. Den presenterade baklampsdemonstratorn från OSRAM är gjord av rostfritt stål som substrat vilket är robust material som passar för fordonsförhållanden.

Idag uppfyller ljuset från flexibla OLED:ar redan relevanta ECE-standarder för ljusstyrka och ljusfärger för bakre positionslampor. Med ett framgångsrikt slutförande av projektet och de första serietillverkade bilarna som är försedda med marknadens senaste ultra-lågprofilerade men styva glasbaserade OLED:ar, förväntas flexibla OLED:ar vara redo för serietillverkning inom bara några år.

OSRAM och R2D2-projektet

OSRAM är som en känd OLED-tillverkare direkt involverad i projektet och stöder en snabb och omfattande utvärdering av projektresultaten. Den nämnda bakljusdemonstratorn med flexibla OLED:ar skapades inom ramen för detta forskningsprojekt.

R2D2-projektet kommer att bidra till att öka medvetenheten hos allmänheten för organiska lysdioder i belysningsapplikationer, och kommer att leda till tekniska framsteg som kommer att ge konkurrensfördelar för tyska företag.

Fördelar med bakljus med flexibla OLED:ar – överblick:

  • 2,5-dimensionell OLED-ljuskälla
  • Individuellt dimbara segment
  • Konvex och konkav böjning möjlig
  • Fri design skapar nya möjligheter
  • Stor homogenitet utan komplicerade ljusstyrningslösningar

Mer information:

Pressmeddelande: OSRAM presenterar flexibla OLED:ar för fordonsbelysning OLED-bakljus för BMW M4 GTS
Demonstrator för flexibla OLED:ar

Demonstrator för flexibla OLED:ar

Fordonsverktyg

Upptäck spännande interaktiva OSRAM-verktyg

Mer information