Automotive
 
OSRAM på CES 2016 – LiDAR

CES 2017: OSRAM visar upp ny smart fordonsteknik

CES 2017: OSRAM visar upp ny smart fordonsteknik

20.12.2016

Med ny smart teknik tar OSRAM nästa steg inom fordonsbelysning. Framtidens belysningsteknik bör vara effektiv. Framför allt bör den också ge en säkrare körning. På Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas den 5–8 januari 2017 presenterar OSRAM sina senaste högteknologiska fordonstillämpningar: ”Laserbaserad bilbelysning är mycket starkare och möjliggör en fördubblad strålkastarräckvidd. Förarnas förbättrade sikt längs vägen ökar säkerheten för alla på vägen”, sade Olaf Berlien, VD för OSRAM Licht AG. Dödligheten i nattrafik är upp till fyra gånger så hög som i trafik på dagtid. Ett bländningsfritt helljus är en annan av OSRAMs lösningar för att förbättra sikten. Förutom laserteknik utgör avancerade pixel-strålkastare framtiden inom fordonsbelysning. Tillsammans med våra partner utvecklade OSRAM ett litet LED-matrischip med mer än 1 000 individuellt styrbara pixlar. En strålkastare med flera sådana LED-chip möjliggör permanent körning med bländfritt helljus.

Den senaste fordonstekniken med osynligt ljus kallas LiDAR (light detection and ranging): En flerkanalig laserljuskälla gör det möjligt för fordon att skapa en exakt tredimensionell bild av omgivningen och använda denna information för att initiera lämpliga körmanövrer.

En annan innovativ teknik som presenteras på CES 2017 är organiska lysdioder (OLED) för bakljus. OLED avger ljus i mycket tunna lager och öppnar upp nya designmöjligheter. OLED:ar kan separeras så att styrbara ljusytor kan läggas väldigt nära varandra, vilket möjliggör 3D-skuggeffekter och dynamisk funktionalitet. Under den närmaste tiden kommer designalternativen att ytterligare utökas genom att OLED:ar tillverkas på folier, vilket gör det möjligt att böja OLED:arna i alla tänkbara former. Förutom att erbjuda stor flexibilitet i fråga om design, har OLED-tekniken fördelen av att ha extremt låg energiförbrukning.

Besökare i OSRAMs CES-monter kommer att ha möjlighet att delta i ett VR-äventyr (virtuell verklighet) för att uppleva olika ljuskällor i fordon – från allmänbelysning till extra starka strålkastare med lång räckvidd. OSRAM kommer att finnas i monter 6338 i North Hall i Las Vegas Convention Center.

OSRAM på CES 2017: all information i vår special