Automotive
 
Laserljus blev årets produkt

OSRAM Laser Light – utsedd till ”Automotive Product of the Year 2015” av specialisttidningen Elektronik

OSRAM Laser Light – utsedd till ”Automotive Product of the Year 2015” av specialisttidningen Elektronik

02.04.2015

Innovativa OSRAM Laser Light har blivit utsedd till ”Automotive Product of the Year 2015” i fordonskategorin av specialisttidningen Elektronik. Specialtidningens läsare röstade fram produkten som nummer 1 bland totalt 111 ”Top Automotive Products”.

Det här är den andra OSRAM-produkten i rad som vunnit omröstningen: 2014 vanns utmärkelsen av OSRAM Matrix Light LED-modulen. Månadstidningen Elektroniks läsare och besökare på internetportalen elektroniknet.de röstade på ”Product of the Year” i elva olika kategorier för 17:e gången. Läsarna inom fordonsindustrin var övertygade om att OSRAM Laser Light var en av de ”mest innovativa, geniala och trendsättande produkterna”, vilket ledde till att produkten tog hem förstaplatsen. Vid omröstningen för fordonsprodukter övervägdes viktiga ämnen som autonom körning, avancerade hjälpsystem, elektromobilitet, belysningsteknik och infotainment.

Laserljus – den nya trenden inom fordonsbelysning

Laserljus är nästa steg inom fordonsbelysning. Laserdioder är särskilt imponerande tack vare att de är ungefär tio gånger mindre än lysdioder. Dessutom har dessa lampor extremt hög luminans som långt överstiger befintliga ljuskällor. I jämförelse med den nuvarande standarden för LED-helljussystem erbjuder laserljus upp till 20 % längre ljuskägla. Detta öppnar upp helt nya möjligheter för strålkastardesign, som i framtiden kan göras ännu mindre utan att behöva kompromissa med ljusintensiteten. Förare kommer särskilt att dra nytta av den hittills största räckvidd som kan erbjudas av strålkastare, vilket garanterar bättre övergripande sikt och därmed högre trafiksäkerhet.

Laserteknik är redan på frammarsch bland de stora biltillverkarna. BMW i8, som stöddes av OSRAM som systempartner, var marknadens första serietillverkade bil med frontmonterade laserljus. Och BMW:s välkända ”dual halo”-strålkastare har fått BMW M4 Concept Iconic Lights att lysa med ett nytt ljus tack vare OSRAMs laserteknik.