Textilbelysning för EHC Red Bull Münchens ishockeyspelare: sport på högsta nivå möter belysning på högsta nivå

Sport på högsta nivå möter belysning på högsta nivå


Ishockeymästarna EHC Red Bull München spelade på Zugspitze i originella LED-kläder som levereras av OSRAM.

LED:ar integrerade i spelarnas utrustning förbättrar skyddsutrustningens och klädernas synlighet. En världsnyhet.


Två lag från de tyska ishockeymästare EHC Red Bull München spelade mot varandra på en specialgjord rink. Den badade i ett perfekt ljus från OSRAM – EHC Red Bull Münchensofficiella belysningspartner – med strålkastare och LED-lister i isen. Evenemanget var den häftiga höjdpunkten på 110-årsjubileet och innehöll också en premiär.

LED:ar integrerade i spelarnas utrustning ersatte de vanliga reflexerna och förbättrade skyddsutrustningens och klädernas synlighet. En världsnyhet.

Precis som med de två tidigare imponerande installationerna under 110-årsjubileet – projektion på det tyska patentverket i Berlin samt fasadbelysningen för Westin Excelsior-hotellet – visade OSRAM hur vi under många decennier har satt nya standarder för belysningstekniken. OSRAM är känt för sina höga prestanda – och för detta evenemang på Zugspitze låg prestandan på 2 962 meter över havet.

Sport på högsta nivå möter belysning på högsta nivå: OSRAMs 110-årsjubileum

Häftig höjdpunkt – spektakulärt evenemang på toppen av berget Zugspitze. Mycket nöje.


Titta på videon!

Mer än bara en match: Uthållighetstest på is


Matchen var ett skådespel. Dessutom utgjorde spelarnas utrustning och hjälmar en alldeles egen ljusshow eftersom de var utrustade med en världsnyhet. Små LED-lister utrustade med LED:ar som drevs av mikroelektronik. Komponenterna var lika små som mynt. De var insydda i tyget eller fastsatta på hjälmarna, och de var knappt synliga när de inte lyste och störde inte spelarna ett dugg.

”Textilbelysning” är projektets arbetstitel. Projektet från affärsenheten Specialty Lighting (SP) kan lanseras sent under 2017, och förbättrar väsentligt synligheten och uppfattningen för säkerhets- och sportkläder, jämfört med passiva element som reflexer och signalfärger. Evenemanget på Zugspitze var ett tillfälle att testa utrustningen i kyligt väder och i ett fysiskt tufft spel under extrema förhållanden.

Sport och belysning på högsta nivå, nästan 3 000 meter över havet!


På OSRAM har textil och belysning länge hört ihop


Textilbelysning på TECHFEST Munich 2016

1. Pris på TECHFEST Munich: Textilbelysning

1. Pris för Adidas Safe Light Jacket: Säkerhetsjacka med integrerade LED:ar och blinkersfunktioner för cyklister

På TECHFEST utmanade OSRAM sin kreativitet för att åstadkomma något speciellt. I enlighet med slogan ”Light is Fashion” (ljus är mode) blev deltagarna ombedda att skapa framtidens mode med hjälp av smartphones, ljus och kläder.

LED:ar, LED-lister, utvecklingssatser, elektroniska komponenter, ljusledare, sensorer osv., gjordes tillgängliga för att deltagarna skulle kunna experimentera.

Totalt antog 22 lag OSRAMs utmaning. Många av dem arbetade med tillämpningar som fokuserade på ökad personlig säkerhet eller ökad säkerhet på vägen.

Efter tre intensiva dagar presenterade ett lag som hade antagit utmaningen inte bara en banbrytande belysningslösning för sportkläder, utan tog också första plats i tävlingen under hård konkurrens.

”Mycket framgångsrik”, ”unik”, ”spännande” – muenchen.de rapporterar om TECHFEST 2016

Foton från evenemanget

Upplysta ”Lederhosen” på Oktoberfest 2016

Statyn Bavaria på Oktoberfest 2016