På väg in i belysningsindustrins digitala framtid

Belysningsmarknaden går igenom en period av teknisk förändring. Halvledarbaserade tekniker som LED och OLED ger kunderna nya möjligheter när det gäller effektivitet, ljuskvalitet och flexibilitet. Som premiumleverantör spelar OSRAM en ledande roll på området.

I 110 år har varumärket OSRAM stått för innovativa och hållbara utvecklingar på den globala belysningsmarknaden. Idag är OSRAM en av världens största leverantörer av produkter och lösningar för många olika kundbehov – från moduler till armaturer och högeffektiva ljusstyrningssystem.

OSRAM fokuserar alla sina resurser på ljus, och stödjer aktivt sina kunder så att de kan göra de bästa valen för att uppfylla sina behov. Med mer än 33 000 anställda i cirka 150 länder utvecklar OSRAM skräddarsydda lösningar för att uppfylla sina kunders specifika behov.

Förändring ingår i vårt DNA. OSRAM utvecklar smarta och hållbara produkter för att hjälpa till att spara resurser över hela världen och för att förbättra livskvaliteten med ljus. Konstgjord belysning står för cirka 20 % av världens energiförbrukning. Det betyder att energieffektiv belysning kan spara så mycket CO2 över hela världen som kan absorberas av en skog med en storlek dubbelt så stor som Italiens yta. För närvarande kommer mer än 70 % av vår omsättning från energibesparande belysningslösningar.

LED-teknik är redan en avgörande faktor här. LED-baserade produkter utgör nu cirka 40 % av OSRAMs totala försäljning. OSRAM täcker hela LED-mervärdeskedjan, från komponenter till lösningar för ljusstyrning. Och med cirka 8 000 LED-patent har OSRAM ett betydande inflytande på den fortsatta utvecklingen av LED-teknik.

OSRAM är som en ”ren ljusspelare” ett starkt globalt varumärke och en ledande innovatör inom alla applikations- och tekniksektorer, och formar den digitala framtiden för belysningsindustrin.

Fram till 2016 hade OSRAM tjänat både professionella och privata kunder genom en kombination av olika affärssegment. För att frigöra den maximala marknadseffekten för varje affärssegment, började dessa verksamhetssegment att fungera i två olika enheter. Följaktligen har OSRAM sålt lampverksamheten som nyetablerat bolag LEDVANCE 2016.

Läs mer om den nya strukturen och OSRAM- och LEDVANCE-portföljerna:

OSRAM kommer under tiden att fokusera på digitala belysningslösningar, smart city och lösningar för smarta byggnader, samt Opto Semiconductors för kommersiella kunder. Följande divisioner kommer att omfattas av den nya strukturen för OSRAM: Specialty Lighting and Automotive Lighting, Projection Lamps and Event Lighting, Opto Semiconductors (inklusive sektoröverskridande LED, infraröda och laser-komponentprodukter), Lighting Solutions & Systems (verksamheten för lösningar omfattade belysning och elektroniska komponenter för projekt), samt grossistverksamheten.

LED-lampor och traditionella lampor går över till varumärket LEDVANCE som omfattar smarta hemprodukter, och LEDVANCE konsumentlampor för slutkunder, med omedelbar verkan.

Klicka för att förstora varumärkesöversikt över OSRAM och LEDVANCE i en ny flik

Översikt över framtida LEDVANCE- och OSRAM-produktportföljer

Precis som förr hittar du innovativa belysningslösningar och tjänster på OSRAM inom följande områden:

Specialbelysning

 • Fordonsbelysning (för kommersiella och privata kunder)
 • Projektorlampor (för kommersiella och privata kunder)
 • Evenemangsbelysning

Opto Semiconductors

 • LED-komponenter (även infraröda) och laserdioder
 • Alla användningsområden: från fordon, konsumentelektronik och industri, och hela vägen fram till allmän belysning

Belysningslösningar och system

 • Professionella belysningslösningar inom användningsområden som kontor, industri, Smart City, detaljhandel och sport (för kommersiella och OEM-kunder)
 • Armaturer, belysningsstyrning och programvara samt omfattande utbud av tjänster (projekt- och lösningsverksamhet)
 • Konsument/standard OSRAM-armaturer (grossistverksamhet)
 • Dynamiska belysningslösningar
 • Digitala system – LED-matning och -moduler, LED-drivdon och -förkopplingsdon för ersättning av traditionella lampor
 • Ljusstyrningssystem och smarta belysningsprodukter
 • LED-lampor, traditionella lampor för OEM-tillverkare av armaturer
 • LIGHTIFY IoT Plattform & Tjänster
 • LIGHTIFY Professional

Du hittar följande produkter hos LEDVANCE:

Som grossist, återförsäljare och detaljhandelskund

 • LED-lampor
 • Lampor (Högintensiva urladdningslampor, Halogenlampor, Kompaktlysrör)
 • Konsument/standard LEDVANCE LED-armaturer för återförsäljning
 • Försäljning av ljusstyrningssystem, LED-moduler samt drivdon och förkopplingsdon för OSRAM

www.ledvance.com

Som privatkund

 • LED-lampor
 • Lampor (Högintensiva urladdningslampor, Halogenlampor, Kompaktlysrör)
 • Smart home-produkter
 • LED-armaturer

www.osram-lamps.com

Vanliga frågor

Din kontaktperson kommer så långt som möjligt att vara densamma i framtiden, eftersom de ansvariga efter delningen kommer att gå över till den nya verksamheten tillsammans med produkterna.

Ja. I allmänhet har de ansvariga anställda och anläggningarna flyttat över till det nya företaget LEDVANCE tillsammans med sina respektive produkter. LEDVANCE-produkter kommer dock i vissa enstaka fall att fortsätta att produceras hos OSRAM. Till att börja med kommer ingenting att förändras när det gäller produktionsprocesser. Produktkvaliteten kommer att förbli densamma.

Belysningsindustrin befinner sig i ständig förändring. För att svara på denna förändring och vara konkurrenskraftig på lång sikt måste företag som OSRAM anpassa sig till detta. Genom självständighet kommer LEDVANCE att få mer en strömlinjeformad struktur och en kreativ frihet som gör att det nya företaget kan reagera snabbare på förändrade marknadsförhållanden och individuella kundkrav.

Garantier kommer att fortsätta gälla. Den första kontakten vid garantianspråk är alltid den återförsäljare som konsumenten köpte produkten av. Garantivillkoren kommer fortfarande att vara giltiga efter försäljningen av lampverksamheten.

OSRAMs garantier LEDVANCE:s garantier

LEDVANCE fokuserar på allmän belysning för slutkunder, medan OSRAM även utvecklar digitala nätverk för belysningslösningar samt komponenter för industri, kommersiella, och offentliga kunder.

OSRAM fortsätter att erbjuda armaturer och styrutrustningar för professionella tillämpningar, och kommer att utveckla ytterligare lösningar för dessa. Under tiden har LEDVANCE tagit över OSRAMs armaturerna och styrutrustningar för bostadstillämpningar och utvecklar nu också sitt eget sortiment av armaturer och styrutrustningar för professionella tillämpningar.

LEDVANCE förser specialbutiker och slutkunder med ett brett utbud av produkter, allt från LED- och halogenlampor, till Smart Home-produkter och LEDVANCE konsumentlampor.

https://www.osram-lamps.com/

Ja, OSRAM går vidare med teknisk utveckling av LIGHTIFY IoT-plattformen (IoT, Internet of Things = Sakernas internet).

LIGHTIFY kommer att distribueras till hushållssektorn via LEDVANCE, medan LIGHTIFY Professional samt IoT-plattformen och dess respektive tjänster, som tillhör båda områdena, kommer att marknadsföras av OSRAM. En utförlig produktöversikt hittas här.

Should you have questions about OSRAM products, use the following contact options: www.osram.com/contact-worldwide

In the case of questions about LEDVANCE products, please send an e-mail to info@ledvance.com.