Värdig bakgrund för krigsminnesmärke

Park Bosnjaci – Zagreb, Kroatien

Ett minnesmärke bör utstråla en känsla av värdighet och vara en plats för reflektion, och borde också kunna smälta in i sin arkitektoniska omgivning samtidigt som det sticker ut och ger upphov till funderingar. Det är inte helt enkelt, särskilt när minnesmärket hänvisar till nutidshistorien. Det gör minnesmärket över de bosniska offren i det jugoslaviska kriget i Park Bosnjaci i den kroatiska huvudstaden Zagreb. Det cirkulära minnesmärket är upplyst med LED-lösningar från Siteco och Traxon. LED-belysning blir en del av den övergripande designen och ger en mycket värdig bakgrund.

Detaljer:

Kategori: Smart City och offentlig belysning, arkitektur
Plats: Zagreb
Technology: LED-armaturer, dynamiskt ljus
År: 2012
Den faktiska uppgiften bestod av optimal och behaglig belysning av grönområden och vägar samtidigt som man undviker spilljus. Som en del av det övergripande konceptet satsades mycket på utseendet på parkens armaturer.

Delf® 20 från Siteco var det perfekta valet för att möta båda kraven, och armaturen smälter harmoniskt och nästan osynligt in i parklandskapet på grund av sitt utseende under dagen, en ren design med filigraneffekt. De två fästena som sticker ut från stolpen liknar trädgrenar, tillför en attraktiv design och stöder det ringformade armaturhuvudet som en krona. Detta gör designen både organisk och teknisk, och gör att DL® 20 får en speciell, nästan skulpturell effekt under nattens timmar.

DL® 20 var också det perfekta valet när det gäller de tekniska och fotometriska kraven för parkbelysningen. Det innovativa optiska systemet med exakt matchade linser och fasettreflektorer ger en jämn ljusfördelning med mycket god ljusstyrka, och ljuset fördelas särskilt på den yta som ska belysas. En positiv sekundär effekt: ljusspill uppåt undviks, vilket i sin tur undviker att störa insekter och fåglar som är aktiva på natten.

Alla DL® 20 LED-armaturer har symmetrisk ljusfördelning och är utrustade med ljusstyrningssystemet Plus för varierande ljussituationer och nattreducering. Ett beslut togs om en färgtemperatur på 3 000 Kelvin (varmvitt) för lysdioderna för att anpassa belysningen till närliggande gatubelysning som använder gulaktiga högtrycksnatrium-lampor.

LED-armaturerna är grupperade symmetriskt runt kärnan i strukturen: det centrala minnesmärket tillägnad de bosniska offren för kriget i Kroatien. Monumentet består av vit sten och 30 mörkgrå marmorplattor där namnen på krigsoffren har graverats med vita bokstäver. Den starka kontrasten och den speciella ytan på materialen var en utmaning för belysningsinstallationen, och att minska det ljus som reflekterades från stenen för att se till att namnen blir lättlästa.

Liner XB från Traxon valdes specifikt för denna uppgift. De linjära LED-listerna har utformats speciellt för belysning av sådana arkitektoniska detaljer och har ett enastående ljusflöde för både inomhus- och utomhustillämpningar. Nyckeln till god läsbarhet och goda kontraster för inskriptionerna var en noggrann färgkalibrering. Tack vare Dynamic White kan systemet ställas in så att inskriptionens vita kontur kontrasterar särskilt bra mot den mörka ytan och får ett djupt och tredimensionellt utseende. LED-lösningar från Traxon tillsammans med Sitecos DL® 20 armaturer bidrar därmed till att ge monumentets inre ett speciellt och unikt upplyst utseende.

Armaturer:

  • Siteco DL® 20
  • Traxon Liner XB Dynamic White

Projektpartner

Kund:Staden Zagreb
Byggherre:Staden Zagreb, avdelningen för gatubelysning
Projektledning:Staden Zagreb, avdelningen för gatubelysning
Arkitekt:Mesud Buzimkic
Planerare:Elicom d.o.o. Zagreb

SITECO says goodbye to the OSRAM website. You are also welcome to visit us today on our own SITECO website.