Avancerad LED-teknik bevarar historisk atmosfär

LED-gatubelysning i Wipperfürth – Wipperfürth, Tyskland

Som en del av projektet ”Regionale 2010” för att omvandla den tidigare tågsträckan till en cykelväg och gångväg, skulle avsnittet ”Central Wipperfürth” belysas. Myndigheterna valde toppmodern LED-teknik – och tack vare det utmärkta samarbetet mellan det lokala OSRAM-dotterbolaget Radium och de kommunala myndigheterna genomfördes projektet snabbt. Sedan mitten av 2011 har 68 innovativa OSRAM LED-armaturer gett energieffektivt och kostnadsbesparande ljus.

Detaljer:

Kategori: Smart City och offentlig belysning, trafiksystem, gata
Plats: Wipperfürth
Technology: LED
År: 2011
Gatubelysning är en viktig fråga för alla lokala myndigheter eftersom det har betydande potentiella energibesparingar. Cykelbanan i Wipperfürth är därför bara den första fasen i ett övergripande koncept: Om OSRAMs LED-teknik visar sig framgångsrik kommer alla gamla gatljus gradvis att uppgraderas eller bytas ut.

Wipperfürth spelar en banbrytande roll med detta projekt när det gäller modern gatubelysning. OSRAMs nya LED-modell ML-250 används här för första gången.

Med sitt robusta aluminiumhölje är denna attraktiva gatubelysning ett av de mest innovativa LED-ECG-systemen: en avancerad utbytbar LED-modul för enkelt och verktygsfritt underhåll, som är perfekt styrd med den banbrytande OPTOTRONIC OT 65 3 DIM E-enheten.

Tack vare sin effektivitet och sitt höga ljusflöde, ger de nya LED-armaturerna tillräckliga prestanda med en ansluten belastning på endast 30 eller 60 W, beroende på platsen. OSRAMs LED-moduler kommer att hålla 3-6 gånger så lång tid som konventionella ljuskällor – det betyder 15-20 år om de används åtta timmar om dagen. Sammantaget erbjuder denna moderna teknik besparingar i kostnader och underhåll på upp till 35 % jämfört med den tidigare gatubelysningen i Wipperfürth.

Förutom besparingarna var de viktigaste faktorerna i Wipperfürth hållbarhet och de ekologiska fördelarna med den nya LED-belysningen. Varje armatur kan programmeras för sin speciella placering, vilket resulterar i koldioxidbesparingar på cirka 14-15 ton för de 68 armaturerna.

Utformningen och geometrin för de nya OSRAM LED-armaturerna säkerställer också att belysningen uppfyller gällande standarder med mycket hög effektivitet – det blir nästan inget ljusspill och inget slöseri med energi. Endast de områden som behöver blir upplysta, och det blir inget av det spilljus som vanligtvis är förknippat med gatljus utrustade med kompaktlysrör.

Ett särskilt inslag i detta projekt är OSRAMs nya styrteknik. Med 3DIM-konceptet – som är utformat för att uppnå en betydande minskning av energiförbrukningen och energikostnaderna – har OSRAM utvecklat en ny generation styrdon för utomhusbruk som erbjuder ett brett utbud av ljusstyrningsfunktioner. Styrdon med 3DIM-funktionalitet ger enorma potentiella energibesparingar för gatubelysningsapplikationer.

3DIM står för en kombination av tre styr- och dimningsalternativ i en enhet. Förutom att följa DALI-standarden för integration i dubbelriktade telemanagementsystem, kan enheterna fungera i StepDIM- och AstroDIM-lägen. I StepDIM-läget är det möjligt att skifta mellan två effektnivåer med hjälp av en extern styrsignal. Detta kan till exempel användas för att minska ljuset från gatubelysningen på natten. Relevanta dimningsvärden förinställs med 3DIM-programvaran. AstroDIM-läget minskar automatiskt uteffekten på natten utan att det behövs en extern styrsignal. En fabriksinställd eller kundspecifik dimningsprofil körs med programvarustyrning. Med tanke på det breda utbudet av dimningsalternativ kan styrdon med 3DIM-funktionalitet integreras i befintlig infrastruktur utan extra kostnader.

Armaturer:

  • ML-250 Gatubelysningsarmaturer
  • OPTOTRONIC OT 65/220-240/24 3DIM E

SITECO says goodbye to the OSRAM website. You are also welcome to visit us today on our own SITECO website.