Gör dig redo för vintern

Belysning och underhållsprodukter i premiumkvalitet

Så gör du dig beredd på vintervägarna


Den mörka årstiden är snart här och det är dags att förbereda sig. Oavsett om det handlar om att köra i dålig sikt eller kraftigt regn, åtgärda ett kallt batteri eller hantera hala vägar.


I den här praktiska guiden hittar du våra bästa tips för trafiksäkerhet på vintern, samt ett urval av belysnings- och underhållsprodukter i premiumkvalitet som gör att du är beredd på alla utmaningar i vinter.

Redo för extrema väderförhållanden

Tips för vinterkörning

Vinterdäck är inte bara avsedda för snö. De ger bättre grepp, bromsförmåga och väghållning i alla kalla väderförhållanden – inklusive våta, isiga och torra väglag. Om du förväntar dig snö, se till att ta med snökedjor.

Lägre temperaturer kan medföra tjock dimma. Kör försiktigt under dessa förhållanden och tänd dimljusen. Var försiktig när du använder helljuset. De kan orsaka mer bländning och försämra din sikt ytterligare.

Du vill förstås ha det behagligt när du kör. Men kyla kan ladda ur batterier. För att inte belasta batteriet för mycket bör du låta generatorn ladda det i några minuter innan du slår på eldriven värmeutrustning som defroster eller stolsvärme.

Gör dig redo att köra iväg

Inspektion före körning

Det är viktigt att du inspekterar ditt fordon regelbundet eftersom däcken kan ha tappat luft och batteriet förlorat kapacitet i kallt väder. BATTERYcharge 904 har ett särskilt laddningsläge som skyddar batteriet vid kallt väder.

TYREinflate 450 är perfekt för användning hemma och i mörker tack vare den riktade LED-lampan. Kom ihåg att fylla på spolarvätska med bra frostskydd och se till att vindrutetorkarna är i toppskick.

Att köra med trasiga strålkastare är aldrig bra. Men på vintern är det särskilt farligt. Ha några reservlampor i bilen och ta några sekunder på dig att kontrollera lamporna innan du kör. Och kom ihåg: om en lampa på ena sidan är trasig, byt alltid båda. Se vårt omfattande sortiment av högkvalitativa lampor för halogen-, xenon- och LED-tillämpningar.

Gör dig redo för reparationer

Utrustning för reparationer på vintern

När det är iskallt eller ösregnar kan något så enkelt som att byta däck vara en stor utmaning. Se till att du har en regnjacka, extra kläder, varma och vattentäta handskar, filtar och en spade utöver din standardutrustning.

Med många mörka timmar och dålig sikt är det en bra idé att ha en inspektionslampa i bilen. LEDinspect MINI 250 är perfekt för reparationer vid vägkanten på vintern. Den är damm- och vattentålig och har en magnetisk sockel samt en upphängningskrok – så att du kan hålla händerna varma medan du inspekterar ditt fordon.

Om du måste stanna ska du inte förlita dig på att bromsljusen varnar andra trafikanter. Använd LEDguardian ROAD FLARE Signal V161 som har ett kraftfullt 360° blinkande ljus för ökad synlighet.

Gör dig redo för den mörka årstiden

Tips för bättre sikt

LED-lampor lyser starkare, håller längre och bländar mindre än xenon- eller halogenlampor. Om din bil inte är utrustad med LED-lampor bör du tala med en fordonsspecialist om vilka uppgraderingsalternativ som finns. Med upp till 230 %2 mer ljusstyrka erbjuder vår NIGHT BREAKER LED-serie en laglig uppgradering3 för en mängd olika bilmodeller. För det andra lyser strålkastare allt svagare med tiden. Gör ett professionellt test av ljusstyrkan minst en gång om året, helst i oktober innan det blir för mörkt.

Vatten och snö gör vägarna blanka vilket skapar bländning, både på natten och dagen. Var försiktig, sänk hastigheten och använd helljuset endast på mycket mörka vägar när det inte kommer mötande trafik. Om du har svårt att se på natten kan du överväga att köpa glasögon med antireflexbehandling.

Om du ofta kör på mörka landsvägar kan en LED-ramp förbättra din sikt och synlighet i dåliga ljusförhållanden. Osrams LEDriving Lightbar VX1000-CB DR SM4 för laglig användning på allmänna vägar är tillverkad av högkvalitativa material som gör den lätt och vädertålig.

Gör dig redo för vintersemestern

Så gör du bilresan säkrare

Om du kör ut på landsbygden på vintern kan du stöta på mjuk och våt mark. Packa smart, ha en lätt packning och ta alltid med en ficklampa. LEDguardian SAVER LIGHT PLUS är ljusstark, vattentålig och fungerar både som nödhammare och bältesskärare.

Håll alltid bränsletanken väl fylld när du kör längre sträckor. På så sätt kan du hålla motorn igång för att värma dig om du tvingas stanna på grund av storm eller dimma. Kontrollera väderprognosen innan du ger dig av och ha om möjligt en reservplan.

Ytterligare tips

  • Om du kör på isiga vägar kan du ha en påse med sand eller kattsand i bagageutrymmet. Du kan använda sanden för att få bättre grepp under däcken om vägen är hal.
  • Om du kör ett elfordon och befinner dig i en okänd stad kan du ladda ner en app som visar alla laddningsplatser.
  • Om din bil har golvmattor av tyg bör du täcka över dem eller byta ut dem mot gummimattor på vintern för att skydda mot vattenskador.
  • Vid en olycka kan dåligt väder fördröja utryckningstiden. Ha med gott om hållbara livsmedel och ett välfyllt första hjälpen-kit.

Utforska våra produkter för att göra dig redo för bilresan

1 Observera eventuella särskilda krav och lagar i länder utanför Tyskland när det gäller användning och hantering av extra varningslampor i vägtrafiken.
2 Jämfört med minimikrav enligt ECE R112. Ytterligare 50 % mindre bländning.
3 Godkänd LED-ljuskälla – gäller endast för de respektive länder där det finns ett godkännande eller för vilka ett likvärdigt godkännande gäller, samt för de fordonsmodeller och ljusfunktioner som för närvarande anges i kompatibilitetslistan. Mer information finns på www.osram.com/nb-led.
4 OSRAM LEDriving extraljus är ECE-godkända och får därför monteras och sedan användas på allmänna vägar. OBS! Speciella monteringsregler gäller. Utöver ECE-godkännande måste individuella speciella krav samt lagstiftning i enskilda länder följas.